Balans vinden: Zelfverzekerdheid voor persoonlijke vooruitgang

Telkens weer valt het op: het verschil tussen mannen en vrouwen als het aankomt op het realiseren van hun gezondheidsdoelen. Misschien herken je het patroon wel? Hoewel ik besef dat dit een generalisatie is, blijft het opvallen. Mannen gaan direct op hun doel af. Hun zelfverzekerdheid is hoog. Willen ze 10 kg verliezen? Geen enkel probleem. Ze stellen een plan op en zetten het in actie. Willen ze driemaal per week gaan hardlopen? Ze gaan ervoor zonder aarzeling. Bij vrouwen lijkt het echter anders te gaan. Vaak komt daar het “Ja, maar…” om de hoek kijken.

Hoe dat bij mij veranderde

Dit herken ik bij mezelf. Ik jongleer met allerlei verantwoordelijkheden en houd met elk van hen rekening. Dus ga ik niet wandelen als er thuis kinderen zijn, want die zijn er immers niet meer zo vaak. En dan eet ik dat taartje bij mijn vriendin, speciaal voor mij gekocht. Op een gegeven moment besefte ik dat ik mezelf zo vaak aanpaste dat ik mezelf volledig verloor. Het resultaat? Een veel te zware ‘Ilse’ die haar eigen identiteit kwijt was. Dat moest anders. En gelukkig werd het ook anders.

Please gedrag

Toch duurde het lang voordat ik me bewust werd van dit ‘please’-gedrag. Want dat is uiteindelijk wat het is. Je wilt dat het goed gaat met iedereen om je heen. Het resultaat: je raakt volledig uit balans. Misschien heeft dit deels te maken met ons “moedergevoel”, maar het heeft ook te maken met zelfverzekerdheid. Stevig in je schoenen staan voor wat je zelf wilt en dit helder communiceren. Niet aarzelend, maar vol overtuiging. Dit is mijn doel en zo ga ik het aanpakken.

Voel je het verschil in de volgende situatie?
Janneke

Janneke is aanwezig op een verjaardag en de gastvrouw komt langs met een schaal vol worstenbroodjes. De geur is heerlijk. Janneke is echter net begonnen met een dieet en wil graag 15 kg afvallen. Eigenlijk wil ze geen worstenbroodje. Niet omdat ze het niet lekker vindt, maar omdat het niet strookt met haar doelen. Ze verlangt naar een gezondere levensstijl en een blijer zelfbeeld. De schaal komt dichterbij en wanneer de gastvrouw bij haar staat, zegt ze resoluut: “Nee, bedankt, ik volg een dieet.” De gastvrouw wil echter van de worstenbroodjes af en zegt: “Ach joh, zo’n keertje kan toch geen kwaad, je bent helemaal niet zo dik.” Janneke begint te twijfelen, wil niemand teleurstellen en pakt toch een worstenbroodje, waar ze meteen spijt van heeft. Bovendien voelt ze zich gefrustreerd dat niemand rekening houdt met haar en naar haar luistert.

Anneke

Anneke zit elders in de kamer, ook zij is op dieet. Wanneer de gastvrouw bij haar komt, herhaalt zich hetzelfde scenario. Anneke zegt tegen de gastvrouw krachtig en zonder aarzeling: “Nee, bedankt.” Tot Janneke’s verbazing gaat de gastvrouw nu gewoon door, zonder iets te zeggen.

Verschil in houding

Je voelt waarschijnlijk zelf ook dat de houding van deze twee vrouwen anders is en dat daar verschillend op gereageerd wordt. Misschien denk je ook: “Zelfs als ik nee zeg, zullen ze nog steeds aandringen.” Wanneer je echter stevig in je schoenen staat en vooraf bepaalt hoe je met bepaalde situaties omgaat, wordt de situatie beheersbaar. Zo kun je naar je doelen toewerken. Als je tegengas krijgt, betekent dit dat je boodschap nog niet duidelijk genoeg is. Ook al denk je van wel 😉.

Loop jij tegen dit soort uitdagingen aan? Probeer je het anders aan te pakken maar lukt het niet helemaal? Wil jij je zelfverzekerdheid graag vergroten? Aarzel niet om me een bericht te sturen voor een coaching traject. Samen kunnen we hieraan werken en ontdekken waar jij voor wilt staan, wat voor jou belangrijk is en hoe je dat op een positieve manier naar anderen kunt communiceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *